karikagyűrű blog

Minden idők leghíresebb eljegyzési gyűrűi – Fejedelmi gyűrűk

Hungororing Karikagyűrűk
Egy kicsit bulváros, de mégis nagyon szuper témát találtunk, mely (szerintünk) remek és könnyed olvasnivaló egy téli napra! Górcső alá vesszük minden idők leghíresebb eljegyzési gyűrűit - kezdjük az uralkodóházak hölgytagjainak ékszereivel!

Meghan MArkle

Nemrégiben mindenki Meghan Markle és Harry herceg esküvőjéről, majd a királyi családtól való elszakadásáról beszélt. A pár megelégelte az újságírók rosszindulatát, talán az uralkodói család tagjaira vonatkozó kötelezettségeket is, és úgy döntöttek, hogy lemondanak privilégiumaikról és Kanadába költöznek gyermekükkel. Na de kanyarodjunk vissza az esküvőjükhöz: a ruha mellett kiemelt figyelmet kapott Meghan jegygyűrűje is, melyet maga Harry tervezett. Középen egy Botswana-ból származó, kb 3ct súlyú párna csiszolású kő van, míg a két oldalsó gyémánt Diana hercegnő hagyatékából származik. 

Hungororing Karikagyűrűk

Telis-tele szimbólumokkal és jelképekkel; igazán romantikus és kedves gesztus Harry-től, hogy olyan gyűrűvel kérte meg szerelme kezét, mely ekkora jelentéssel bír számára/számukra. A herceg (ebben is) szakított a családi hagyományokkal, és nem az urolakodóház kedvelt ékszerészét, a Garrard céget kérte fel a gyűrű elkészítésére. A Cleave and Company-t érte a megtiszteltetés, mint ahogy később a karikagyűrűiket is ők alkothatták meg.

Diana Spencer és Kate Middleton

Még több emlék, érzelem és szimbólum rejlik a britek kedvenc hercegnéje, Kate Middleton eljegyzési gyűrűjében, mely a néhai Diana hercegné jegygyűrűje volt. Középen egy csodaszép, mélykék, 12 ct-os ovális ceylon-i zafír, körülötte pedig 14 darab kerek gyémánt ragyog.  Különleges történetek kapcsolódnak ehhez a gyűrűhöz, melyek egészen 1840-ig nyúlnak vissza, amikor is Albert herceg a menyasszonyának, a későbbi Viktória királynőnek ajándékozott egy brosst, melyben egy gyönyörű búzavirágkék zafír, és körülötte fehér gyémántok tündököltek.

Viktória királynőnek ez volt az egyik kedvenc ékszere, és később II. Erzsébet is gyakran, és szívesen viselte. Amikor Károly herceg ellátogatott a Garrard-hoz jegyggyűrűt választani Diana Spencer-nek, azonnal beleszeretett a zafír köves gyűrűbe, mert édesanyja brossára emlékeztette.

A másik különleges és szívmelengető történet (ha igaz), akkor a két herceghez kötődik. Azt beszélik, hogy édesanyjuk tragikus halála után választhattak maguknak emlékbe egy-egy ékszert. Vilmos az anyukája kedvenc Cartier aranyóráját, Harry pedig az eljegyzési gyűrűjét választotta. De amikor Harry látta, hogy Vilmos és Kate mennyire szeretik egymást, akkor odaadta a gyűrűt Vilmosnak, hogy majd azzal kérhesse meg Kate kezét.

II. Erzsébet

A királynő eljegyzési gyűrűjében egy 3 karátos kerek gyémánt és körülötte 10 kisebb kő szikrázik, és ennek a gyűrűnek is hihetetlen története van. Bár leendő férjének, Fülöp hercegnek megvolt a megfelelő rangja a házassághoz, a családja nem volt vagyonos (hercegi mércével mérve….). Édesanyja ajándékozott neki egy tiarát, hogy az abban lévő gyémántokból tudjon eljegyzési gyűrűt csináltatni leendő menyasszonyának. Ezt a tiarát Fülöp édesanyja, Alice of Battenberg hercegnő ajándékba kapta házasságkötése alkalmából a Romanov dinasztia tragikus sorsú uralkodójától, magától II.Miklós cártól és Alexandra cárnétől.

Hungororing Karikagyűrűk

A tiarából maga Fülöp herceg választotta ki a legszebb gyémántot a gyűrűhöz, és a többi gyémántból pedig egy csodaszép karkötőt csináltatott Erzsébetnek nászajándékként.

Hungororing Karikagyűrűk

Grace Kelly

A csodaszép Oscar-díjas amerikai színésznőből lett monacói hercegné Cartier eljegyzési gyűrűje a már megismert gyűrűkhöz képest inkább volt hollywood-i, mint királyi: egy vékony platina gyűrű, hatalmas, 10,47 ct-os smaragd csiszolású központi kővel, és két oldalán egy-egy bagett csiszolású gyémánttal. A színésznő és a herceg egy sajtórendezvényen találkozott, később levelezni kezdtek és egymásba szerettek. A herceg fél évvel később kérte meg Grace kezét. Nekik sajnos nem adatott meg olyan hosszú házasság, mint például II. Erzsébetnek; 52 éves korában egy tragikus autóbalesetben elhunyt.

Eugénia Yorki hercegnő

Ez a többihez képest egy egész friss történet; az eljegyzés 2018 januárban, az esküvő pedig még abban az évben októberben volt. A hercegnő férje Jack Brooksbank lett, akivel már 10 éve vannak együtt, és Nicaraguában kérte meg a kezét. Nézzük csak a gyűrűt: gyönyörűszép, ovális padparadsa zafír ragyog benne, körülötte pedig fehér gyémántok. 

Hungororing Karikagyűrűk

A zafírok a szivárvány minden színében pompáznak, de van két árnyalata, melyek külön nevet kaptak: az egyik a piros és annak árnyalatai, ezeket rubinokak hívjuk. A másik pedig ez a rendkívüli színárnyalat, valahol a narancs és a rózsaszín között, ezt szingalézül padparadsa, vagyis lótuszvirág zafírnak nevezték el.

Hungororing Karikagyűrűk

Camilla Parker Bowles

Bár a hölgy megítélése a Károly herceggel folytatott házasságtörő viszonya miatt nagyon sokáig negatív volt, azon a tényen mindez semmit nem változtat, hogy a hercegtől egy meseszép gyémántgyűrűt kapott, mely egykoron II. Erzsébet királynő édesanyjáé volt. Egy óriási, smaragd csiszolású kő ragyog a közepén, mellette pedig 3-3 bagett csiszolású díszíti. Tény, hogy hamarabb ismerték egymást, és folytattak viszonyt Károly herceggel, mint hogy összeházasodott volna Diana walesi hercegnővel, a britek nem tudták neki megbocsájtani, hogy később ismét felbukkant a herceg életében, és „belerondított” annak házasságába. 

A mai napig kicsit olyan, mintha csak egy megtűrt személy lenne az uralkodó családjában, és azt beszélik, hogy miután Károly trónra lép, hiába válik automatikusan királynévá, a hivatalos megszólítása „Ő királyi fensége, az uralkodó házastársa” lesz.

Wallis Simpson

A királyi család másik „megtűrt” tagja volt, akit csak úgy emlegettek, mint a „mértéktelen becsvágyú nő”. A többszörösen elvált amerikai származású nőt az idők során vádolták sok mindennel, kicsapongással, hűtlenséggel, kapzsisággal, illetlenséggel, de senki nem vitathatja azt, hogy életük végéig együtt maradtak. Eduárd herceg, V.György király legidősebb fia azért mondott le a koronájáról és a királyi címről, hogy a rangjához egyáltalán nem „méltó” nőt elvehesse feleségül. 

Hungororing Karikagyűrűk

Na de nézzük is azt a gyűrűt! Gyönyörű, bársonyosan mélyzöld, 19,77 ct-os Cartier smaragd gyűrű, belülre pedig egy üzenetet (amit magyarul nagyjából így fordíthatunk „Mostmár csak egymáséi vagyunk”) és eljegyzésük dátumát gravírozták (27×36 – vagyis 1936.október 27).

Hungororing Karikagyűrűk

II. Margit dán királynő

Az ő különleges „Toi et Moi”, vagyis „Te és Én” típusú eljegyzési gyűrűje sem maradhat ki a felsorolásból; A lélegzetelállító, egyenként nagyjából 6 ct-os köveket magába foglaló gyűrűt Henri de Laborde de Monpezat francia diplomatától kapta, aki Londonban a francia nagykövetségen dolgozott, amikor Margaret a London School of Economics hallgatója volt. A gyűrűt a Van Cleef & Arpels készítette. Ehhez az ékszerhez is kapcsolódik egy érdekes történet: az ilyen típusú eljegyzési gyűrűk a 19-ik századra váltak népszerűvé, különösen a zafír és gyémánt kövekkel foglalt darabok.

 Ilyen gyűrűvel jegyezte el Bonaparte Napoleon Josephine de Beauharnais-t. A csavar a történetben, hogy II. Margit Josephine (Napóleon előtti házassága révén) leszármazottja.

Sarah Ferguson

Brit író, producer, televíziós személyiség és számos alapítvány védnöke, nem mellesleg egy ideig András yorki herceg felesége, aminek jogán (egészen következő házasságáig) viselheti a yorki hercegné címet. Az ő gyűrűjét is a királyi család „bejáratott” ékszerész cége, a Garrard készítette. Középen egy vérvörös, ovális burmai rubin, körülötte pedig 10 darab fehér gyémánt szikrázik. Sokan vonnak párhuzamot az ő gyűrűje, és lánya, Eugénia yorki hercegnő padparadsa zafíros gyűrűje között

Hungororing Karikagyűrűk
Hungororing Karikagyűrűk

Matild belga királyné

Fülöp belga király felesége. Az korábbi ékszerekhez képest visszafogottnak tűnő, ám mégis különleges, art deco stílusú eljegyzési gyűrűt visel. A központi kő egy mélybordó, ovális rubin, körülötte az egész karikát díszítő apró gyémántokkal.

SIKERES FELIRATKOZÁS!

Ön sikeresen feliratkozott a Hungororing negyedéves hírlevelére!
Amennyiben nem érkezne meg néhány percen belül a visszaigazoló üzenetünk, nézze meg a spam mappában.

Hungororing logo

Sikeres üzenetküldés!

Munkatársaink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot, addig kérjük szíves türelmét!

GLAM ÉKSZER

7400 Kaposvár, Ady Endre út 12.

BALOGH ÓRA-ÉKSZER

1138 Budapest, Duna Plaza, Váci út 178.

9700 Szombathely, Fő tér 17.