karikagyűrű blog

Mi történt a karikagyűrűmmel?

Hungororing Karikagyűrűk
A legtöbbször észre sem vesszük azonnal, csak később tűnik fel, hogy összekarcolódott, elszíneződött, vagy csúnya ütődés érte, esetleg kiesett belőle a kő. Mi történhetett? Olvasson tovább, és tudja meg!

Bejegyzésünkben összegyűjtjük a leggyakoribb, gyűrűket érő sérüléseket, feltárjuk az okokat, és eláruljuk, mi a megoldás, hogyan lehet helyre hozni.

A matt felületű karikagyűrű kifényesedett / A fényes karikagyűrű bemattult

Mi történhetett? Ez bizony a viselés velejárója. Az arany puhafém, ha mechanikai hatások érik, az nyomot hagy rajta. Ugye megvan az a filmes kép, hogy a régi aranypénzekre ráharapnak, és így ellenőrzik a valódiságukat? Nos ezt pontosan azért csinálták, mert a régi aranyérméket színaranyból (vagy legalábbis közel 24 karátos aranyból) verték, és olyan puhák voltak, hogy ha ráharaptak, az nyomot hagyott rajta, míg mondjuk a sárgarézen, vagy a más fémből készült, aranyozott érmén nem. Pontosan ezért kezdték el idővel más fémekkel ötvözni, hogy tartósabbá, kopásállóbbá tegyék. Tökéletesen kemény, és sérthetetlen ötvözetet így sem kaphatunk, de jelentősen javíthatunk a fizikai tulajdonságain. A 14 karátos arany ötvözetnek 58,5%-a színarany, a többi más ötvözőanyag. Minél magasabb a karátszáma az arany ötvözetnek, annál puhább maga az anyag. Ha a matt felületű karikagyűrű kifényesedik, annak az az oka, hogy a mattosítással, szálcsiszolással, homokfúvással ejtett, mikroszkopikus méretű felületi sérüléseket más ékszerek, vagy a középső- és a kisujjunk dörzsölődése „elsimítja”. Ugyanez a helyzett a fényét elvesztő karikagyűrűknél is, csak fordítva: a hibátlan, tükörfényes felületen az általunk megfogott tárgyak, a többi ékszer, vagy a többi ujjunk apró, néha szabad szemmel nem látható karcolásokat ejtenek, melyekből ha sok összegyűlik, láthatóvá válnak. Ha összehasonlítunk egy eredetileg matt, illetve eredetileg fényes karikagyűrűt, amit azonos körülmények között viseltek, nagyjából ugyanannyi ideig, akkor közel egyforma lesz a felületük: se nem fényes, se nem matt, valahol a kettő között.

Hogyan előzhetjük meg? Ha odafigyelünk rá, és éjszakára, vagy a házimunkához, kertészkedéshez, sportoláshoz levesszük, akkor jóval hosszabb ideig gyönyörködhetünk az eredeti állapotában, de teljesen elkerülni nem tudjuk.

Hogyan hozható helyre? Fontos, hogy ne essünk neki semmilyen otthoni súrolószerrel, polírozóval, vagy vegyszerrel, mert nagyobb bajt is okozhatunk vele, amit sokkal nehezebb lesz helyre hozni. Ne használjunk körömreszelőt, ketchup-ot, fogkrémet, vízkőoldót vagy az autó polírozásához használt pasztát (bizony, ezekről már mind hallottunk….)! Vigyük vissza az ékszerüzletbe, ahol vásároltuk, vagy az ötvöshöz, aki készítette, és ő szakszerűen, a megfelelő eszközökkel újjá varázsolja majd nekünk. Ilyenkor újrapolírozzák, újra-mattosítják a szakemberek a felületet, megtisztítják a kövek foglalatait, ellenőrzik a forrasztásokat (pl eljegyzési gyűrűknél) és ha kell, újra-aranyozzák, újra-ródiumozzák a felületeket. A polírozással ugyan veszítünk valamennyi anyagot, de nem kell félni: ez olyan minimális mennyiség, amit még a legérzékenyebb karátmérlegekkel is csak alig-alig lehet kimutatni. Század- vagy ezred-grammokról beszélünk, így évente, kétévente nyugodt szívvel felújíttathatjuk a gyűrűnket, nem fog elkopni.

Bebarnult / befeketedett az aranygyűrűm

Mi történhetett? Az ékszer valamilyen oxidáló hatású kémiai anyaggal találkozott. Bár az arany a kémiai anyagoknak kiválóan ellenálló fém – nem véletlenül használják fogászok, plasztikai sebészek – , az ötvözetben használt egyéb fémek már  nem annyira. Ezüsttel, rézzel, nikkellel ötvözik a leggyakrabban, és ezek a fémek reagálhatnak elszíneződéssel a kémiai anyagokra. Az arany ötvözet finomságától, a használt ötvözőanyag fajtájától függően színeződhet el a háztartási vegyszerektől, kozmetikai anyagoktól, gyógyvíztől/termálvíztől az ékszerünk. Ha valakinek például erőteljesebb az izzadása, és magas ezüst-, vagy réztartalmú arany ötvözetet visel, még akár ez a természetes folyamat is elszínezheti az izzadtsággal érintkező ékszert. Ha pedig véletlen eltörnénk egy hagyományos, higanyos hőmérőt, akkor mindenképp óvakodjunk attól, hogy arany ékszerünkkel érintkezzen: a higany ugyanis feloldja az aranyat. Különösen figyeljünk a gyöngyöt, valódi opált, türkizt, korallt vagy borostyánt tartalmazó ékszerekre, ugyanis a vegyi anyagok ezekben visszafordíthatatlan károkat okozhatnak.

Hogyan előzhetjük meg? Ne viseljünk semmilyen ékszert házimunkához, kerti munkához, fürdéshez, sportoláshoz, strandoláshoz. Ha sminkelünk, hajlakkot, parfümöt fújunk, vagy testápolót kenünk magunkra, akkor az legyen az első, és csak miután beszívódott/megszáradt, akkor vegyük fel az ékszereinket.

Hogyan hozható helyre? Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy ne próbálkozzunk otthoni praktikákkal, főleg egyéb vegyi anyagokkal, mert csak tovább ronthatjuk a helyzetet. Az ékszerész ismét segítségünkre lehet, szakszerűen megoldja a problémát, és újjávarázsolja az ékszerünket.

Meglazult, mozog a kő a foglalatában / Kiesett a kő a gyűrűből

Mi történhetett? A jó minőségű gyűrűkben, karikagyűrűkben egyesével, kézzel foglalt kövek vannak, legyen az egyszerű cirkónia, vagy különleges drágakő. Ha megbízható helyről vásárolunk, akkor a gyártó garanciát vállal a kövek foglalatának minőségére, vagyis azoknak maguktól meglazulni, kiesni nem szabad. Ha a gyűrű véletlen (akár észrevétlenül) odaütődött valahova, esetleg a követ tartó kis karom beleakadt valamilyen textília szálába, akkor bizony előfordulhat, hogy az a foglalatrész elgörbül vagy letörik, és már nincs ami megfelelően rögzítse a követ. Meglazulhat a foglalat akkor is, ha a gyűrű méretét igazíttattuk ötvössel, de ő figyelmetlen volt, és nem ellenőrizte a méretkorrekció után a kövek foglalatát. Különösen a szűkítés során fordulhat elő ez a probléma, ezért ha megtehetjük, közvetlenül a gyártóhoz vigyük vissza a vásárolt ékszert, aki garantálja a megfelelően elvégzett munkát.

Hogyan előzhetjük meg? Ismét csak az aranyszabályt hozzuk fel: házimunkához, kerti munkához, sportoláshoz ne viseljünk ékszert, így minimálisra csökkenthetjük a véletlen ütődések kockázatát. Ékszerinket vegyük fel öltözés után, és vegyük le vetkőzés előtt, így elkerülhetjük, hogy beleakadjon valamelyik ruhadarabunkba.

Hogyan hozható helyre? Ha szerencsénk van, és időben észrevesszük, vagy kiesett a kő, de megtaláltuk, akkor tegyük el biztos helyre, és vigyük azonnal az ékszerészhez, aki a foglalatnak megfelelő technikával megjavítja azt. Az ékszerész szükség esetén a hiányzó követ is tudja pótolni; ha gyémánt veszett el az ékszerünkből, akkor vigyük magunkkal a certifikációt, hogy hasonló paraméterekkel rendelkező követ szerezhessen be az ékszerész, így ha több gyémánt is van az ékszerben, az újonnan befoglalt kő nem fog kilógni a többi közül.

A fehérarany karikagyűrűm sárga lett, lekopott a bevonata

Mi történhetett? A legtöbb ijedelmet ez a jelenség szokta kelteni az ékszerek tulajdonosaiban. Ilyenkor megijednek, hogy a megvásárolt ékszer talán nem is arany, mi van, ha becsapták őket? Nem kell pánikba esni! A fehérarany attól még valódi arany ékszer, és a jelenség hátterében a színarany élénk, vibráló sárga színe áll. Korábban már említettük, hogy a 24 karátos aranyat más fémekkel ötvözik azért, hogy fizikai tulajdonságait javítsák, vagy éppen a színét megváltoztassák. A fehér szín elérése érdekében ezüstös-fehér színű fémekkel ötvözik az aranyat, ez általában ezüst, vagy nikkel, esetleg palládium. Minél többet raknak hozzá, annál fehéresebb árnyalatú ötvözetet kapunk, de mint ahogyan azt iskolában, rajz órán megtapasztaltuk, ha citromsárgát keverünk fele-fele arányban fehérrel, akkor az jó esetben egy halvány sárga színt fog adni. Ugyanez van a 14 karátos fehérarany esetében is: 58,5-41,5 arányban tartalmaz sárga színaranyat és fehér egyéb fémet, így a fehérarany egy sárgásszürke árnyalatú ötvözet. Azért, hogy ezt a tulajdonságát javítsák, a fehérarany ékszereket (sőt, még az ezüst ékszereket is!) ródiummal szokták bevonni. A ródium a platinafémek csoportjába tartozik és egy rendkívül ellenálló, kemény, hideg szürkés-fehér színű fém. A viselés közben ez a bevonat lekophat, megmutatva az alatta rejlő sárgás-szürke fehérarany ötvözetet. Ha ráadásként még valamilyen vegyi anyaggal érintkezett az ékszerünk, akkor azon a részen, ahol szabaddá vált az ötvözet, még el is színeződhet, a korábban már tárgyalt okok miatt. Kiemelnénk, hogy nem csak ródium, de sárga-, vagy vörösarany bevonatot is előszeretettel alkalmaznak ékszereken azért, hogy díszítsék őket, fokozzák a szépségüket. Ez egy teljesen elfogadott, szabályos eljárás, amennyiben az ötvözet finomságát megfelelően jelzi az ékszerben található fémjel, vagyis nem félrevezető szándékkal történt az aranyozás (például egy alacsonyabb aranytartalmú, vagy aranyat egyáltalán nem tartalmazó ékszert aranyoznak azért, hogy értékesebbnek láttassák). Ezért mindig figyeljünk arra, hogy megbízható, szabályosan működő ékszerüzletből, ötvöstől vásároljunk.

Hogyan előzhetjük meg? Vigyázzunk az ékszerünkre. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy milyen sokat számít az, ha ékszereinket figyelmesen, körültekintően használjuk. Így jelentősen megnövelhetjük a ródium-bevonat élettartamát.

Hogyan hozható helyre? Keressük fel az ékszerboltot, vagy az ékszerészünket, és ő szépen rendbe teszi a karikagyűrűnket. A ródiumozás/aranyozás speciális eszközökkel végezhető csak el, melyek csak ötvösműhelyekben találhatók meg, így kerüljünk mindenféle házi praktikát.

Ezek voltak a leggyakrabban előforduló problémák a karikagyűrűk esetében, és összességében elmondhatjuk, hogy a körültekintő viseléssel sokat tehetünk ékszerünk szépségének megőrzéséért, ha pedig bármilyen furcsaságot tapasztalunk, forduljunk az üzlethez, ahol vettük,  vagy a készítőhöz. Ékszereinket évente/kétévente nyugodt szívvel felújíttathatjuk, így mindig úgy ragyoghatnak, akár azon a bizonyos napon, amikor az ujjukra húzták!

Válasszuk ki együtt az igazi álomgyűrűt! 

SIKERES FELIRATKOZÁS!

Ön sikeresen feliratkozott a Hungororing negyedéves hírlevelére!
Amennyiben nem érkezne meg néhány percen belül a visszaigazoló üzenetünk, nézze meg a spam mappában.

Hungororing logo

Sikeres üzenetküldés!

Munkatársaink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot, addig kérjük szíves türelmét!

GLAM ÉKSZER

7400 Kaposvár, Ady Endre út 12.

BALOGH ÓRA-ÉKSZER

1138 Budapest, Duna Plaza, Váci út 178.

9700 Szombathely, Fő tér 17.