karikagyűrű blog

Hogyan viseljük a karikagyűrűt és az eljegyzési gyűrűt?

Hungororing Karikagyűrűk
Sok hozzánk látogató párban merül fel a kérdés, hogy hogyan kell helyesen viselni a karikagyűrűt és az eljegyzési gyűrűt? Utána jártunk kicsit...

Régen nem különült el a két ékszer, sokáig csak egyetlen gyűrűt hordtak a szerelemhez, és házassághoz kapcsolódóan. Az ókori Rómában szerződés, tulajdonviszony és ígéret megtestesítője volt a gyűrű, rézből, vasból, elefántcsontból készült, az aranyat csak később kezdték el használni. Arany jegygyűrűt Pompeii romjainál is találtak, és ezután kezdett elterjedni az a szokás, hogy két gyűrűt viseljenek felváltva: egyet vasból, otthon, és egy aranygyűrűt, ha nyilvános helyre mentek. Hivatalosan csak 850 körül kezdték eljegyzési gyűrűnek nevezni: I.Miklós pápa nyilvánította az eljegyzési gyűrűt a férfi arannyal megpecsételt házassági ígéretének. Az egyiptomi elgondolástól eltérően, az eljegyzési gyűrűt nagyon sokáig bármelyik ujján hordhatta a menyasszony, akár a hüvelykujján is – gyanítjuk azért, mert akkoriban nem nagyon foglalkoztak azzal, hogy mennyire jó a méret, úgy voltak vele, hogy majd arra húzza, amelyikre éppen jó.

Az eljegyzési gyűrű az ígéret szimbóluma, mely szerint a két szerelmes később összeköti az életét, és házasságra lép a jövőben.  Szintén az ókorig visszavezethető hiedelem, hogy a gyűrűsujjból egészen a szívig vezet egy véna, így a két szerelmes szíve a gyűrűn keresztül „összekapcsolódhat”. Persze azóta bebizonyosodott, hogy minden ujjunk rendelkezik vénás kapcsolattal a szívünkhöz, és ez egy kicsit összetöri ezt az egyébként szép elképzelést, de a gyűrű jelképezte ígéreten és érzelmeken ez mit sem változtat.  

Az első ismert, gyémánttal díszített eljegyzési gyűrűt Habsburg Miksa ausztriai főherceg ajándékozta Mária burgundi hercegnőnek 1477-ben. Bár a főherceg volt talán az első, aki gyémántgyűrűvel kérte meg jövendőbelije kezét, a gyémántok igazi diadalmenetére egészen az 1940-es évekig kellett várni, amikor is a De Beers és az NW Ayer reklámügynökség korszakalkotó kampányának köszönhetően mindenki megtudhatta, hogy „A Diamond Is Forever”, vagyis a gyémánt örök.

A karikagyűrűt általában a bal kéz negyedik, avagy gyűrűs ujján viselik. Érdekesség, hogy néhány országban, mint például India, Németország, Spanyolország, Norvégia vagy Oroszország, a karikagyűrűt a jobb kéz gyűrűsujjára húzzák. Van, ahol az eljegyzési gyűrűt és a karikagyűrűt egyazon gyűrűsujjon viselik, és van, ahol a két ujjon, külön-külön.

Most akkor mégis hogyan viseljük őket?

Mi azt szoktuk válaszolni erre a kérdésre, hogy általában a bal gyűrűsujjra kerül a karikagyűrű, a jobbra pedig az eljegyzési gyűrű, de mindenki ott viselje, ahol neki kényelmes. A jelentésén semmit nem változtat, hiszen úgyis a lánykérés pillanata, vagy az anyakönyvvezető előtt kimondott ‘igen’ fog az eszébe jutni róla, valahányszor csak rápillant!

Nézzék meg készleten lévő eljegyzési gyűrűinket, válogassanak szebbnél-szebb karikagyűrűink között, melyek nagy odafigyeléssel, törődéssel, és forrasztás nélkül készülnek, hogy méltó, és örökké tartó szimbólumai legyenek az egymásnak tett ígéretüknek!

Válasszuk ki együtt az igazi álomgyűrűt! 

SIKERES FELIRATKOZÁS!

Ön sikeresen feliratkozott a Hungororing negyedéves hírlevelére!
Amennyiben nem érkezne meg néhány percen belül a visszaigazoló üzenetünk, nézze meg a spam mappában.

Hungororing logo

Sikeres üzenetküldés!

Munkatársaink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot, addig kérjük szíves türelmét!

GLAM ÉKSZER

7400 Kaposvár, Ady Endre út 12.

BALOGH ÓRA-ÉKSZER

1138 Budapest, Duna Plaza, Váci út 178.

9700 Szombathely, Fő tér 17.