karikagyűrű blog

Arany ötvözetek

Hungororing Karikagyűrűk
Sokan bizonytalanodnak el az ékszerüzletben és a bemutató termekben, amikor az a kérdés kerül szóba, hogy hány karátos is legyen a karikagyűrű. Lehet, hogy valahonnan rémlik, hogy a 18 karátos az „jobb”, de olyat is hallhattunk már, hogy a fehérarany drágább, vagy a vörös arany az „orosz” arany… Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Az arany az emberiség egyik legrégebben ismert, a természetben elemi formában előforduló féme, és különleges kémiai tulajdonságai miatt a nemesfémek csoportjába tartozik (akárcsak az ezüst, a platina, a palládium és a ródium is). Rendkívül ellenálló a vegyi anyagokkal szemben, nem korrodálódik, és nem oxidálódik, még magas hőmérsékleten sem. Viszont rendkívül puha, ezért más fémekkel szokták ötvözni, hogy keményebb, tartósabb ékszert készíthessenek belőle. Így ha a karátszám kerül szóba, akkor az ötvözet finomságára, színarany-tartalmára utaló számot fogunk hallani.

A 14 karátos arany ötvözet 58,5% színarany, a maradék pedig más fém. A 18 karátos arany ötvözet 75% színaranyat tartalmaz, ebből következik, hogy az értéke magasabb, de puhább is a magas arany-tartalma miatt.

Az ötvözetek színét más-más fémek hozzáadásával, és azok arányainak változtatásával tudják módosítani: a fehérarany több ezüstöt, esetleg palládiumot, nikkelt tartalmaz. Ezek fehér színű fémek, remek tulajdonságokat kölcsönöznek a puha színaranynak, de a nikkelre sajnos sokan reagálnak bőrirritációval, allergiával, a palládiumos ötvözet pedig drágább. Az allergia problémára megoldás lehet a ródium-bevonat, amit szinte minden fehérarany ötvözeten alkalmaznak. Mivel a 14-18 karátos fehérarany még alapvetően egy sárgás-szürkés színű anyagot eredményez, a kész ékszerek kapnak egy ródium-bevonatot. Ettől szép, szürkés-fehérek lesznek, csillógók, és ellenállóbak. A magasabb ára miatt a palládiumot nagyon ritkán használják, legtöbbször külön kérésére készítik így az ékszert, vagy eleve kiemelik, hogy ilyen ötvözetről van szó. Ha „hagyományos”, 14 karátos fehérarany ékszerről beszélünk, akkor abban a magyar, és nemzetközi törvényi előírásoknak megfelelően, pontosan ugyanannyi színarany van, mint a 14 karátos sárga, vagy a 14 karátos vörös aranyban.

Nézzük egy kicsit a vörös színt: ezt a kellemes, rozé színárnyalatot úgy érik el, hogy a sárga színű arany ötvözéséhez csak rezet használnak. Sokan hívják „orosz” aranynak emiatt az ilyen színű ékszereket, ez onnan ered, hogy az 14 karátos, orosz arany ékszereknek van egy jellegzetes vöröses színük (azért, mert nekik ez tetszett), és hát ugye egy időben nálunk is gyakoriak volt az ilyen gyűrűk, fülbevalók és láncok. Ha megfigyeljük, a közel-, és távol-keleti ékszereknél pedig az élénk, szinte már kanári sárga színű ékszerek a kedveltek, ezt vagy úgy érik el, hogy egészen magas, 20-22 karátos ötvözetből készítik őket, vagy egyszerűen az alacsonyabb karátszámú ékszereket bevonják színarannyal. Ízlések, és pofonok.

A minőségben akkor lehetünk biztosak, ha üzletben vesszük, vagy rendeljük meg az ékszerünket, kapunk hozzá minőségi tanúsítványt és benne van az ékszerben a magyar, vagy nemzetközi fémjel, cégjel.

És még egy jó tanács: ne féljünk kérdezni. Ha valamit nem értünk, nem tudunk, vagy egyszerűen csak kíváncsiak vagyunk, nyugodtan tegyük fel a kérdéseinket. Így nyugodtak lehetünk majd, hogy jó vásárt csináltunk.

Válasszuk ki együtt az igazi álomgyűrűt! 

SIKERES FELIRATKOZÁS!

Ön sikeresen feliratkozott a Hungororing negyedéves hírlevelére!
Amennyiben nem érkezne meg néhány percen belül a visszaigazoló üzenetünk, nézze meg a spam mappában.

Hungororing logo

Sikeres üzenetküldés!

Munkatársaink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot, addig kérjük szíves türelmét!

GLAM ÉKSZER

7400 Kaposvár, Ady Endre út 12.

BALOGH ÓRA-ÉKSZER

1138 Budapest, Duna Plaza, Váci út 178.

9700 Szombathely, Fő tér 17.