A Gyémántokról

A hölgyek legjobb barátja, az örök, a legyőzhetetlen. Csak néhány kifejezés, és jelző azok közül, amivel ezeket a különleges drágaköveket szokták bemutatni. Annyiféle színben, formában létezik, de mégis hogyan lehet azonosítan őket? Hogyan döntik el, hogy melyik szebb, melyik értékesebb a másiknál? 

Ismerje meg a 4C-t, vagyis azt a rendszert, melynek segítségével a gyémántok értékét meghatározzák! A 4C a négy értékmérő angol kezdőbetűje:  Clarity, vagyis tisztaság – Color, vagyis szín – Cut, azaz a csiszolás és Carat, a súly.

Clarity - tisztaság

A gyémánt tisztaságát a benne rejlő idegen eredetű anyagok, és belső hibák mennyisége alapján határozzák meg. A belső, nem homogén részeket zárványoknak nevezzük (sötét „szén”, fehér,„jég”, repedések stb). Ezek a kristályosodási folyamat során jöttek létre, vagy kerültek a kő belsejébe. Vannak ún. külső hibák is – karcolások, felesleges fazetták stb. – melyek a csiszolás során keletkeztek, vagy csiszolással sem lehetett őket eltüntetni. Ezen hibák nagysága és mennyisége adja meg a gyémánt tisztasági kategóriáját. A tisztasági osztályok meghatározása 10x-es nagyítású drágakőlupéval, vagy drágakőmikroszkóppal történik. Mindent, ami ilyen nagyítás mellett látható, azt zárványnak neveznek. A zárványok a drágakövek minőségét rontják, mert csökkentik az átlátszóságot, zavarhatják a beérkező, és visszaverődő fény útját a kő belsejében, és hatással lehetnek akár a kő színére is. Az értékcsökkentő hatás elhelyezkedésüktől, méretüktől és intenzitásuktól függ. 

Color - szín

Az ékszer minőségű gyémántok értékének meghatározó jellemzője, a színe. Leszámítva a ritka, színes gyémántokat (rózsaszín, kék, sárga, zöld, barna vagy akár piros), a kövek értéke annál magasabb, minél fehérebb a színük. A gyémánt általában a sárga szín irányába tér el a fehértől, az árnyalatokat sokféleképpen jelzik, a legelterjedtebb skála (GIA vagy HRD) az ABC betűit használja, amely D betűtől, a legfehérebb minőségtől indul.

Cut - Csiszolás

A gyémántcsiszolás művészet, de még inkább tudomány. Művészet, hiszen a kőben rejlő csillogást hozza napvilágra, és tudomány, mert elképesztő precizitásra és számításokra van szükség ahhoz, hogy a több millió dolláros nyers gyémántból még többet érő drágakő váljon. Azt, hogy a természetes állapotban lévő követ hogyan csiszolják meg, több tényező befolyásolja. Ezek közül a legfontosabb a nyers gyémánt alakja és a benne lévő zárványok száma, illetve azok elhelyezkedése. A csiszolás során természetesen arra is törekednek, hogy minél kevesebb legyen a veszteség, azonban a legtöbb esetben így is az eredeti kő legalább 50 százaléka vész el.

CARAT - Súly

A Carat (ct) a drágakövek súlyának meghatározására használt metrikus mértékegység, amit nem szabad összekeverni az arany ötvözetek finomság-meghatározására használt karáttal. Egy carat súlya 0,2 gramm.

SIKERES FELIRATKOZÁS!

Ön sikeresen feliratkozott a Hungororing negyedéves hírlevelére!
Amennyiben nem érkezne meg néhány percen belül a visszaigazoló üzenetünk, nézze meg a spam mappában.

Hungororing logo

Sikeres üzenetküldés!

Munkatársaink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot, addig kérjük szíves türelmét!

GLAM ÉKSZER

7400 Kaposvár, Ady Endre út 12.

BALOGH ÓRA-ÉKSZER

1138 Budapest, Duna Plaza, Váci út 178.

9700 Szombathely, Fő tér 17.